Форум Гайсиного

Теми для публікацій та розмов


Пошук людей. Шукаю Бiрюкова Володимира Воло...
30 січня 2010 (Шукаю друга.)

Адреси сайтів м.Гайсина
30 червня 2009 ((адміністратор))

Про ГАЙСИН
1 квітня 2009 (Гайсинчанин)

Гайсин За версією видання 'Газета по-...
13 березня 2009 (Гайсинчанин)

Покупка/продажа
10 листопада 2008 (Собственник)

Дивитись всі теми міста

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 95.132.153.19 Тема: Про ГАЙСИН
Культура

Мережа закладів культури і туризму м. Гайсина

1. Державні музеї:
музей-садиба братів Герасименків с. Новоселівка Гайсинського району
міський краєзнавчий музей Гайсинщини м. Гайсин

2. Народні музеї:
музей-садиба Г.Т.Танцюри /фольклорно-етнографічний/
музей ветеранів Афганістану /військово-патріотичний/
музей В.Стуса /літературно-мистецький/
музей історії с.Краснопілка /історичний/

3. Громадські музеї:
музей історії НАЦ м.Гайсин /історичний/
Гранівська музейна кімната /історичний/
Степашська музейна кімната /історичний/
Рахнівська музейна кімната /історичний/

4. Школи естетичного виховання
дитяча музична школа

5. Клуби, будинки культури, бібліотеки
клуби – 12
клуби-бібліотеки – 12
будинки культури – 27
бібліотеки – 35

6. Парки культури і відпочинку
парк культури і відпочинку ім. Б.Хмельницького

1 квітня 2009

Ip: 95.132.153.19 Тема: Про ГАЙСИН
Освіта

Нині в місті діють шість загальноосвітніх середніх шкіл, заочна школа та школа-інтернат. На честь 25-річчя СЗШ №6 було подаровано комп'ютерний клас. Справжнім учнівським містечком є школа-інтернат гімназія, де створено всі умови для навчання, дозвілля та відпочинку дітей.

Крім загальноосвітніх шкіл, юні гайсинчани мають музичну і три автошколи. З 1998 року розпочав свою роботу Центр курсової підготовки „Віртуал” в напрямку навчання новітніх інформаційних технологій. За період існування Центру отримали спеціальність „Оператор комп’ютерного набору” понад тисячу чоловік. Юнаки і дівчата, які мають нахил до медицини, навчаються в гайсинському медичному училищі. Тут дістають освіту за спеціальністю фельдшер, медсестра та акушерка. Багато його випускників стало досвідченими лікарями, а Г.Л.Балабановський та М.П.Вургафт - докторами медичних наук.

В 1971 році було відкрито станцію юних техніків. За роки існування СЮТ в її гуртках підготовлено три чемпіони з радіо-спорту, 10 призерів-чемпіонів України, 191 чемпіон області і понад 450 призерів зрізних технічних видів спорту. Два вихованці виконали норми майстра спорту, 9 - кандидати майстри спорту, понад 200 чоловік отримали перший спортивний розряд. Вихованці СЮТ беруть активну участь у Всеукраїнських масових заходах з технічної творчості. Зокрема в конкурсі 'Мирний космос', м.Дніпропетровськ, Всеукраїнська виставка-конкурс науково-технічної творчості учнівської молоді 'Наш пошук і творчість - тобі, Україно!'.


1 квітня 2009

Ip: 95.132.153.19 Тема: Про ГАЙСИН
Географія

Гайсинський район розташований у східній частині Вінницької області, на західних схилах Придністровської височини.

Геологічний склад поверхні одноманітний. Рельєф в основному слабохвилястий, розчленований річковими долинами, балками і ярами. Максимальна висота 246 м. над рівнем моря (с.Носівці).

Переважають темно-сірі опідзолені, сірі та ясно-сірі лісові ґрунти і чорноземи опідзолені (80% площі району), є чорноземи типові, дерново-підзолисті та лучні ґрунти.

Гайсинський район лежить в поясі лісостепу. Ліси і лісові насадження займають 19307 га.

У районі - Коростовецький заказник (ландшафтний) національного та 12 пам'яток природи місцевого значення, заповідне урочище.

Гідрографічна мережа представлена річкою Південний Буг. Через Гайсинський район протікає річка Сіб. Найбільші притоки - Самець, Вербич, Кислячок. Водяний басейн займає площу 2417 га. Споруджено 219 ставків та Дмитренківське водосховище, загальна площа якого 479 га.

У кліматичному відношенні - недостатньо вологи, тепла, агрокліматична зона.

Кордони: межує з Тростянецьким, Немирівським, Теплицьким, Тульчинським районами та Черкаською областю.

Відстані: до м.Вінниця - 96 км; до м.Київ: залізницею - 497 км, автомобілем - 270 км.

У районі 1 міська і 26 сільських рад; 1 місто і 62 села.

1 квітня 2009

Ip: 95.132.153.19 Тема: Про ГАЙСИН
Історія Гайсина

 В кінці XVI ст., після вторгнення татар, наш край був спустошений. Тільки на півдні Брацлавщини були кочів'я Куремси. В 1569 рік після Люблінської унії територія Брацлавщини приєднується до Речі Посполитої. Через 11 років після утворення Брацлавського воєводства (1580) землі, розташовані в середній течії р.Сіб були даровані польським королем Тромчинському. Територію цю назвали Гальщиною. З цього часу і починається історія міста Гайсина, який ще називали Гальшин або Айсин.Перші згадки про Гайсин у друкованих джерелах припадають на 1600 рік. Зберігся документ, який свідчить, що 1629 року у місті проживало 822 мешканці.

  Є кілька версій походження назви нашого міста.
  1) Є така легенда. Гайсин був маєтком багато пана і знаходився серед густих лісів і боліт. Його син, який дуже любив полювати, потрапив в непрохідне болото і зник там безслідно. Це так вплинуло на вбитого горем батька, що він збожеволів і став ходити по лісах і болотах, гукати : 'Гей, син!' Звідти і назва 'Гейсин', а пізніше 'Гайсин'.
  2) Слово Гальшин походить від польсько-литовської назви 'лісництво'. Наш край в ті часи був вкритий густими лісами.
  3) Краєзнавець П.Мельник з Козятинського району вважає, що Гайсин як місто відродився на місці знищеного поселення з назвою, що походила від імені праслов'янського бога вирія і поту стороннього світу Гайтосира. Символом цього бога був птах в небі. Серед багатьох назв лелек є і 'гайтошир'. Доказом цієї версії може бути і давній герб Гайсина - крило на фоні блакитного неба-вирія.
  4) Назва Гайсин походить від слів гайшин, гейшин - 'лісова сторожка', 'житло лісника' (лісника раніше називали гайовим, гаївником).


1 квітня 2009


1


  Закрити  
  Закрити